Norges eldste bolighus i tre
Norges eldste bolighus i tre ble oppdaget på Bolkesjø i 2020. Dette er en skatt vi ønsker å ta godt vare på og kanskje mest av alt - dele med andre. Her kan du lese mer om historien til Årestua og er den virkelig Norges eldste?
Gave til Heddal bygdetun
Historien til Årestua begynner for ca 1000 år siden, da spira det som i dag er stokkene i stua. Men denne historien starter i år 2020. Det er over 20 tømmerbygninger på gården, de fleste av disse er mer enn 100 år gamle, noe som såklart fører til en hel del vedlikehold. Dette er en stor, kontinuerlig jobb, og tidvis rot til litt bekymring. Derfor syntes vi det var veldig spennende når Heddal Bygdetun ved Olav Smedsrud (Norsk Industriarbeidermuseum -NIA) uttalte i lokalavisa at de var på utkikk etter et eldhus. Der ville de servere vafler og lage sanitæranlegg i kjelleren. Vi tilbydde de å overta eldhuset vårt, ei gammel årestue med et stort restaureringsbehov.
Dendrokronologiske prøver
Heddal bygdetun ville gjerne overta bygget, men de ville ikke flytte det uten å fastsette alderen på tømmeret først. Dendrokronologiske prøver er dagens fremste teknologi for å fastsette alderen på tømmer. Prøvene ble tatt av Hans Marumsrud og sendt til analyse på NTNU. Det ble tatt prøver av i alt 11 stokker. Svaret på prøvene overrasket alle, hovedvekten av tømmeret var felt på 1220-tallet! Det betyr at mye av tømmeret i årestua begynte spiret før årtusenskiftet!
Norges - og verdens - eldste bolighus i tre
Raulandstoga fra Nummedal på Norsk Folkemuseum er datert til 1237, denne ble på dette tidspunktet omtalt som verdens eldste bevarte bolighus i tre. Dette gjør Årestua til et av de eldste profane byggene i Norge. For å sette ting i perspektiv; det eldste profane bygget vi har i Norge (og kanskje det eldste profane trebygget i verden?) er Vindlausloftet i Eidsborg, det er datert til 1167. Altså kun 60 år eldre enn vår Årestue! Årestua har trolig vært hovedhuset på gården. Profan betyr ikke religiøst, de andre profane byggene med eldre datering er alle Stabbur eller Loft.
Middelalder og Heddal Stavkirke
Middelalderen er perioden i europeisk historie fra antikken til renessansen, normalt tidfestet fra år 476 til 1453. Årestua ble bygget i det som betegnes som høymiddelalderen. Av hendelser i tidsperioden kan vi nevne at Håkon Håkonssonn ble valgt til konge av birkebeinerne i 1217. Heddal Stavkirke er Norges største stavkirke. Den er 25 km fra Bolkesjø Gård og har årringsdateringer fra midten av 1200-tallet, men også eldre og nyere deler.
Hva er ei årstue?
Ei årestue er en bygning uten pipe. Ildstedet var på gulvet midt i rommet, det ble kalt åren. Røyken trakk ut gjennom et hull i taket, en ljore. Åren ble brukt både til oppvarming og matlaging. Det var slik folk bodde frem til de lærte seg å mure skorsteiner på 1500/1600-tallet.
God hjelp fra Vestfold og Telemark Fylkeskommune avd. for kulturarv
Det var dessverre stor skader på tømmeret i Årestua. Noe av skadene kommer fra råte, noe fra skadedyr og noe skyldes skade/tilpasninger ved tidligere i flyttingene. Årestua har hatt flere kjente plasseringer på gården. Riksantikvaren var involvert i prosjektet fra oppstart, ansvaret for middelalderbygg er så flyttet til Vestfold og Telemark Fylkeskommune. Her får vi tilgang på fagfolk og økonomisk støtte til å utføre arbeidet grundig.
Remontering og istandsetting
Årestua har nå blitt plukket ned, stokk for stokk. Den er fraktet til en hall i Morgedal hvor den blir restaurert av dyktige fagfolk, Martin Eriksen og Trygve Lia. På Bolkesjø har vi laget ny tomt, hvor årestua skal remonteres i løpet av sommeren 2023.
Historisk interiør og formidling av kulturarv
Vi ønsker å lage et sted med en helt spesiell atmosfære. Her skal den gamle historien til årestua formidles, i kombinasjon med alle moderne fasiliteter. Ildstedet vil fremdeles være midtpunktet i rommet. Vi har besøkt mang en årestue og lest oss opp på historisk innredning. Med oss på laget har vi bla. Arnt Darrud som har tegnet tilbygget og tradisjonshåndverker Martin Eriksen, Trygve Lia og Håkon Fjågesund.
Ivareta kulturarven med et moderne tilbygg
I løpet av sommeren 2023 kommer årestua tilbake til Bolkesjø. Vi bygger et tilbygg og et nytt inngangsparti. I tilbygget vil det være baderom, hems og soverom. Soverommet vil ha en fantastisk utsikt mot Telemarks-fjell, Gaustatoppen og Blefjell. Her ønskes gjester velkommen fra 2024.