Gården

 

Nigard Bolkesjø ligger ved foten av Blefjell, i Notodden kommune. Eiendommen strekker seg fra Follsjø til grensa mot Kongsberg. Vi er opptatt av å ta vare på kulturarven på en bærekraftig måte og driver aktivt skogbruk.

Historisk turisme på Bolkesjø

Det er lange tradisjoner for turisme på Bolkesjø, “Turistporten til eventyrlandet”. Her har det vært skysstasjon siden 1624, en dagsreise med hest fra Kongsberg. Under romantikken gikk det gjetord sørover i Europa om den ville naturen og den ekte ødemarken i som befant seg i Thelemarken. Mange fant vegen hit og utlendingene gjorde det etter hvert også attraktivt for nordmenn å utforske hjemlandet. I tiden for nasjonalromantikken i Norge ble Bolkesjø besøkt av kunstnere som Adolph Tidemand, J.C. Dahl, Johannes Flinto og flere til. Av andre som har besøkt Bolkesjø kan vi nevne Jules Verne, president Grant, Prins Eugen, Arne Garborg, Fridtjof Nansen, Golda Meir og kong Olav V.

Tjodvor og Jøran foran Bolkesjø Hotell i dragestil

Tjodvor og Jøran, døtre av Mari og Torjus foran Bolkesjø Hotell

Gamle Bolkesjø Hotell

Det første Bolkesjø hotell ble åpnet i 1881. Det ble bygget av Annes tipptippoldefar Halvor Bolkesjø og hans svoger, Ola Bolkesjø fra Uppigard. Halvors datter, Mari Bolkesjø var 23 år gammel når hun ble bestyrerinne av hotellet. Våren 1893 stod hotellet ferdig i dragestil, tegnet av Herman Backer, som også er arkitekten bak Frognerseteren. Mari, hennes mann Torjus og deres etterkommere eide hotellet frem til 1960-tallet. Dessverre ble dragestilbygget revet i 1978.

Nigard og Uppigard Bolkesjø med utsikt

Nigard og Uppigard Bolkesjø liggger kun et steinkast fra hverandre og det er tette bånd.

Rik kulturarv på gården

Nigard Bolkesjø består i dag av mer enn 20 bygninger, de fleste av disse er over 100 år gamle. På selve gården er hovedbygningen fra 1891. Gamlestua er langt eldre, deler av bygget er fra 1600-tallet. De to tilsynelatende like loftene på tunet, er faktisk langt fra like. Det eldste er fra 1739. Det andre, Stabburet, hvor det er utleie i annen etasje, ble bygget tidlig på 1900-tallet. Det er også et mindre stabbur på tunet, som vi kaller Veslebur. Dette buret blir omtalt som «svært gammelt» i boken Norske Gårdsbruk, men er ikke nøyaktig undersøkt.

Norges eldste bolighus i tre

Den eldste bygningen på gården er Årestua. Det har hatt flere plasseringer gjennom tiden. Tømmeret i bygget er datert til 1220-tallet og bygget er nå fredet. Arbeidet med istandsetting av Årestua startet i 2020 og vil ferdigstilles i 2024. Årestua blir da tilgjengelig for eksklusiv utleie.

Husmannsplass ved Follsjø med beitende sau i kulturlandskapet

Jonrud ved Follsjø

Seter, stule, i solskinn med prestekrager

Stulen ved Fisketjønn

Husmannsplassen Jonrud ved Follsjø

Husmannsplassen Jonrud ved Follsjø hører til gården. Her har det bodd folk i hvert fall siden 1700-tallet. Plassen består av ei stue, et stabbur, en låve, en stall og et grisehus. Blomsterengen mellom stua og vegen er verneverdig og blir skjøttet etter gamle tradisjoner.

Seteren i skogen

Ved Fisketjønn, i skogen mot Kongsberg ligger Stulen. Stule er det lokale navnet for seter, altså en plass hvor dyra ble satt på beite om sommeren for å utnytte beiteressursene i utmarka og det ble produsert prim, ost og smør av melka. Plassen bestod opprinnelig av stulsbu, en stall og et fjøs. Fjøset har blitt flyttet til Holmevann, hvor det nå står sammen med ei tømmerkoie som ble brukt av skogsarbeidere.

Gamle bygg forfaller raskt når de ikke er i bruk, derfor er vi takknemlige for at du besøker oss og bidrar til vern gjennom bruk.

IMG_6431.jpg
garden6.png
garden5.png
IMG_20190826_204947.jpg
garden7.png