Årestua fra 1220-tallet

Arbeidet med Årestua går sin gang. Hvordan skal en ta vare på det som kanskje er Europas eldste hjem i tre?

årestue fra middelalder restaurere

Utvendig og innvendig kledning, samt tak, dører og vinduer er nå fjernet. Alt er klart for at tømmeret skal transporteres til Morgedal neste uke. Her skal tømrer Martin Eriksen og Trygve Lie arbeide gjennom vinteren. Når en arbeider med så gamle bygninger skal minst mulig gjøres, men råteskader, skader fra skadedyr osv. må utbedres. Neste vår skal bygningen tilbake til Nigard Bolkesjø hvor bygningen skal remontes

Dessverre er det mye skader på tømmerstokkene både innvendig og utvendig. Men det er hele stokker i begge retninger, så vi vet at fasongen på bygge er tilsvarende hva det var opprinnelig. I møne er det sort av sot, spor fra den gang det ble brukt som årestue. Årestuene er fra tiden før en hadde pipe, det var ildsted midt i rommet og røyken gikk ut av et hull i taket.

Sommeren har gått med på å klargjøre ny tomt. Vi har funnet den fineste plassen på hele eiendommen, med flott utsikt over Telemarksfjella, med Lifjell, Mælefjell, Gaustatoppen og Blefjell. Årestua vil fremdeles være i tilknytning til gården, men det vil være mer privatliv for gjester. Det har vært mye jobb med kjøring av masser, samt omlegging av el og tilføring av VA.

Årestua skal remonteres neste vår og det skal bygges et inngangsparti og tilbygg. Med tiden vil gjester kunne leie overnatting i denne spesielle bygningen og forhåpentligvis få en helt spesiell opplevelse.

Previous
Previous

Turtips: Dusanfossen

Next
Next

Follsjø badestrand