Bad og kjøkken i låven på Jonrud

Husmannsplassen Jonrud ligger et par kilometer fra gården. Her står tiden stille og roen kan senke seg over besøkende. Noen moderne fasiliteter er likevel godt å ha, nå er det borret etter vann og laget bad og kjøkken i låven!

Låven er til venstre i bilde og stabburet til høyre. Legg merke til den flotte blomsterenga og hesja.

Vi er godt fornøyd med resultatet og syntes plassen i låven har blitt godt utnyttet. Det har blitt tre separate rom, et lite kjøkken, et bad med dusj og et toalett. Tanken er at dette skal kunne benyttes av gjester på Stallen og av de som leier stua på plassen på åremål.

Kjøkken for matlaging og oppvask

Nytt bad med separat dusj og toalett

Det har vært et stort prosjekt. Først ble tømra retta opp slik at den nå er ca. i vater. Hele låven løfta løfta opp, slik at vi har fått bytta bunnstokken på kortveggen. For å få til dette måtte vi også fjerne noe av berget, som låven er bygd på. I tillegg det er spunsa flere steder hvor det var råteskader. Til dette arbeidet har vi fått god hjelp av dyktige Jon-Ivar Finnekåsa.

Innvendig var det i utgangspunktet kun gulv lagd av staur - eneste tidligere bruksområde var jo tørking av høy! Det ble det satt opp nytt reisverk med vindtetting, og isolasjon. Oppe på låvebrua ble det også satt inn et par ekstra stokker, for å dekke til reisverket i den nye delen. Panel ble valgt i en varm bruntone som passer stedet, med lyst gulv og tak for at det ikke skal blir for mørkt. Vinduer fra Bjervamoen trevare er satt inn og Ole Henrik har selv laget ytterdøra. Når våren kommer beiser vi det siste utvendig.

Strøm var det heller ikke i låven når vi startet på prosjektet. Elektriker’n Sauherad AS har gjort en god jobb! Det ble gravd grøft til hovedhytta og trukket ledning bort til låven. Nå er utelampe på plass og skjult elektrisk anlegg inne.

Rørlegger Oskar Johansen har vært hjelpsomme med råd og fått oss trygt gjennom prosessen for å få et godt VA-anlegg. Værås Brønnboring borra først ned 120 meter uten å komme på vann, selv om plassen ligger rett ved Follsjø. Gutta ble ikke stressa av den grunn og ved hjelp av trykk ble det et vellykket resultat. I samråd med kommunen har vi gravd infiltrasjonsgrøfter og fått ned store tanker. Det har vært mye graving for å legge nødvendige rør og kabler, så nå gjenstår det bare å så til våren, slik at enga kommer tilbake.

Vi er godt fornøyd med resultatet og håper mange flere enn oss kommer til å ha glede av det fremover. I løpet av vinteren tar vi også sikte på p bli ferdig med badstue i det gamle grisehuset, så bare å glede seg :)

Se bilder fra prosessen under.

Previous
Previous

Verneområde Bjønnestille

Next
Next

Drømmen om å ta tilbake kulturlandskapet